5 tipů, jak zlepšit zažívání: Vyzkoušejte probiotika

Ne všichni lidé mají bezproblémové zažívání. Proto se může stát, že je vám skoro pořád špatně. Také ale můžete bojovat s plynatostí a dalšími potížemi, které vás mohou omezovat ve vašem každodenním životě. Proto se podíváme na pár tipů, jak tohle všechno změnit.

Stalo se vám někdy, že jste s chutí něco snědli, ale váš zažívací systém začal krátce na to protestovat a žít si vlastním životem? V tom případě se můžete zařadit do poměrně široké rodiny lidí, kteří mají potíže s trávením.

I když vás pálení žáhy, říhání nebo větry přímo neohrožují na životě, pravdou je, že vám mohou způsobit dost potíží. Navíc, můžete být mrzutí a špatně naladění. V neposlední řadě se možná začnete vyhýbat pravidelným společenským aktivitám, které zahrnují konzumaci nápojů a jídla.

Co se s tím dá dělat?

Příčiny špatného zažívání

Špatné zažívání může způsobit potravinová alergie, nebo potravinová intolerance. (Pozor, tyhle dva problémy nejsou to samé.) Také může jít o projev nějakého vážnějšího onemocnění. Jmenovat bychom mohli například žaludeční vředy, problémy se žlučníkem nebo třeba Crohnovu chorobu.

Ne vždy je ale situace tak vážná. Může jít například o to, že v průběhu dne polykáte velké množství vzduchu. Dobře vám nemusí dělat ani sycené nápoje a nevhodná kombinace jídel. Speciální pozornost pak věnujte i stavu své střevní mikroflóry a dostatečnému přísunu vlákniny.

5 tipů, jak na lepší zažívání

jak zlepšit zažívání

Skutečné jídlo

Velký vliv na vaše zažívání má to, co se rozhodnete jíst. Stopku by proto měly dostat nejrůznější polotovary, krekry, chipsy a další zpracované potraviny, které nelze označit za skutečné jídlo.

Místo toho začněte kupovat čerstvé suroviny, ze kterých si budete pravidelně vařit nějaké obvyklé jídlo. Kromě toho, že ušetříte a začnete žít zdravěji, mělo by se to postupně odrazit i na kvalitě zažívání.

Vláknina

Od vašeho zažívání nelze očekávat, že bude správně fungovat, když nebudete mít dostatečný přísun vlákniny. Ta má pozitivní vliv na tvrdost a vytlačitelnost stolice, takže byste neměli trpět zácpou a s ní spojenou plynatostí.

Hydratace

I když je vláknina dost zásadní, neměli byste přeskakovat ani dobře sestavený pitný režim. V opačném případě může zvýšený přísun vlákniny přispět ke vzniku zácpy. Jak je to možné? Především kvůli tomu, že v průběhu trávení potravy ve střevě dochází k vysušování stolice, která pak mnohem hůř postupuje dolů. Stolice se tedy nesmí zaseknout. A právě z toho důvodu je klíčové, abyste v průběhu dne vypili alespoň 2,5 až 3 litry čisté vody.

zažívání probiotika

Pozor na stres

Na kvalitu vašeho trávení nemá dobrý vliv ani velká stresová zátěž, která je běžnou součástí moderního života. Z toho důvodu je důležité, abyste se naučili ovládat mechanismy, které vám pomohou ji (alespoň trochu) snížit. Může jít například o cvičení, meditaci nebo o psaní deníku.

V případě, že je zdrojem vašeho stresu vaše práce a osobní život, zkuste některé úkoly, které v tuto chvíli děláte vy osobně, delegovat na někoho jiného. Může jít například o dovoz nákupu až domů, o objednání někoho na úklid nebo o najmutí virtuálního asistenta. Všechno, co vám pomůže trochu odlehčit je krok správným směrem.

Probiotika

Jak už bylo řečeno výše, pro zdravé trávení jsou hodně důležitá probiotika. Jde o živé mikroorganismy, které osidlují střevo, a které mohou překonat hrozby, které jsou spojené s průnikem škodlivých patogenů. (Které mohou způsobovat nemoci.) Kromě lepšího trávení byste tedy měli zaznamenat i silnější imunitní systém.

Vyzkoušet můžete dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy, které nabídnou vašemu zažívání komplexní péči. Při jejich nákupu se ale neorientujte podle ceny, ale hlavně podle obsahu prebiotik a nejvyššího počtu CFU. To vše jsou parametry, které poukazují na vysokou kvalitu produktu.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.