Kombucha: Znáte její účinky na zdraví?

Kombucha je nápoj, o kterém v posledních několika letech slyšel snad každý. Ve své podstatě jde o fermentovaný čaj, který je k dostání v mnoha atraktivních příchutích. K jeho přípravě se používá houba, s jejíž pomocí můžete kombuchu vyrobit i doma.

Všichni víme, že správně nastavený pitný režim je důležitou součástí zdravého životního stylu. V ideálním případě ale zapomeňte na alkohol a na kofein, protože tyto dva druhy tekutin odvodňují organismus a jejich pití může mít na tělo další negativní dopady.

Jelikož je dnes trendy zdravější životní styl, nedávno se na trhu objevila kombucha, které okamžitě propadlo velké množství lidí. Ve skutečnosti se ale nejedná o novinku. Navíc, její pití může mít potenciálně pozitivní vliv na lidské zdraví.

Co je to kombucha?

Kombucha je fermentovaný nápoj, k jehož přípravě se používá černý nebo zelený čaj a speciální houba, které se říká SCOBY. Kombuchová kultura obsahuje octové bakterie a několik druhů kvasinek. Životnost jedné kultury se odhaduje na cca 6 měsíců, takže ji můžete použít i opakovaně.

Barva a chuť kombuchy je rozdílná, celkem často se odvíjí od použitého druhu čaje. Obvykle je ale medová až tmavě červená. Chuť bývá sladkokyselá, ale může mít i nějakou dodatečnou příchuť. Někteří jedinci, kteří jsou citliví na některé mikroorganismy, pak mohou mít negativní reakci na SCOBY.

Kvůli nutnosti použít při výrobě kombuchy cukr je navíc tento nápoj považován za nevhodný pro podporu hubnutí, a to i přesto, že se zelenému čaji připisuje podpora rychlosti metabolismu. Co přesně to znamená? Především to, že byste si měli kombuchu dopřávat spíš v menším množství a pouze občas.

domácí kombucha příprava účinky

Na co kombucha pomáhá?

Podle mnohých má kombucha pozitivní vliv na stav střevní mikroflóry. Další o ní říkají, že jim pomáhá dodat energii a že se po jejím pití cítí lépe. 

Dále se o ní říká, že může:

Hodně oblíbená je kombucha ze zeleného čaje, který má vysoký obsah antioxidantů. Zelený čaj také může podpořit metabolismus, z toho důvodu se často přidává do spalovačů tuků.

Jak si vyrobit domácí kombuchu

Příprava kombuchy je velice jednoduchá, takže ji zvládne i úplný začátečník.

Budete potřebovat:

  • Zelený čaj
  • Kulturu na přípravu kombuchy
  • Cukr

Do velké (a čisté) sklenice dejte 4 sáčky kvalitního zeleného čaje a 270 g cukru. Vše pak zalijte 3 l horké vody, kterou si uvaříte v konvici. Posléze nechte čaj vylouhovat a cukr rozpustit.

Jakmile čaj vychladne, dejte pryč použité sáčky a přidejte do tekutiny kombucha kulturu a malé množství hotového nápoje, který byste měli dostat spolu s ní. Nádobu zakryjte látkovým kapesníkem a nechte čaj stát po dobu 7-9 dní v pokojové teplotě.

kombucha probiotika

Další zdroje probiotik

Jak už bylo řečeno, kombucha není kvůli množství cukru vhodná pro každodenní pití, proto, pokud chcete zvýšit příjem probiotik, vyberte si nějakou zdravější formu, která se hodí pro každodenní použití.

Vyzkoušejte kvalitní probiotické doplňky stravy, které obsahují i prebiotika. Probiotika jsou živé organismy, které potřebují potravu, takže je v našem vlastním zájmu, abychom brali tyto dvě složky společně. Tyto doplňky stravy jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání.

V úvahu pro vás může přicházet i častější konzumace fermentovaných potravin a nápojů, mezi které řadíme kimči, kefírové mléko a kysané zelí. Ovšem, vzhledem k tomu, že řada lidí není na jejich denní konzumaci zvyklá, je docela dobře možné, že si k nim budete svoji cestu nějakou dobu hledat.

Na závěr je také důležité dodat, že samotné doplňování probiotik a prebiotik nestačí, aby se přátelské mikroorganismy měly ve vašem těle dobře, měli byste je podpořit i zdravějším životním stylem.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.