Jak správně užívat a vybrat probiotika? Víme, jak na to

O probiotikách se v poslední době celkem hodně mluví, protože si čím dál víc uvědomujeme, jak je důležité mít zdravou střevní mikroflóru. Má ale užívání probiotik nějaká pravidla? A jak dlouho byste je měli asi brát?

Opakování je matkou moudrosti. Proto vám připomeneme, že probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou důležitou součástí lidského zdraví. Když máme zdravou střevní mikroflóru, nemusíme se bát zácpy, průjmu ani oslabeného imunitního systému. Na druhou stranu, nejsou probiotika jako probiotika. Zatímco některá jsou vhodná při užívání s antibiotiky, v jiných případech mohou nejlépe účinkovat na cestovatelský průjem.

Podle čeho byste se tedy měli před nákupem řídit?

Vliv probiotik na náš organismus

Užívání probiotik má mnoho potenciálních benefitů. Jejich nejdůležitějším úkolem je harmonizace prostředí ve vašich střevech, díky čemuž se v zažívání neuchytí nepřátelské mikroorganismy, které by vám mohly chtít v nestřežené chvíli ublížit.

Probiotika mají pozitivní vliv i na průjmy, mohou zlepšovat náladu (kvůli tomu se jim někdy říká psychobiotika), některé kmeny prospívají zdraví srdce a podobně. Mnoho lidí také uvádí, že užívání probiotik vedlo v jejich případě ke zmírnění ekzému, nebo alergie.

jak vybrat probiotika

Jak vybrat správná probiotika?

V první řadě si vybírejte probiotika od prověřených výrobců, u kterých se můžete spolehnout na vysokou kvalitu jejich výrobků. Dále si přečtěte etiketu a ujistěte se, že v probiotiku najdete typ mikroorganismů, který vám může pomoci s vaším konkrétním problémem. Obvykle jde o označení typu: Bifidobacterium longum W11 a podobně.

Dále si pořádně přečtěte etiketu a snažte se zjistit, jaké množství kolonií se v přípravku nachází. Díky tomu zjistíte, jak velkou dávku probiotik do sebe dostanete v jedné dávce. (Uvádí značka CFU.) Zjistěte si i další přidané látky, způsob skladování a expirační dobu.

Jak užívat probiotika?

Vše závisí na tom, jaký typ probiotik si vyberete. Zatímco některá probiotika fungují lépe na prázdný žaludek, v jiných případech tuto podmínku dodržovat nemusíte. Načasování je ale důležité ve chvíli, kdy se rozhodnete užívat probiotika a antibiotika. V takovém případě byste měli nejprve užít antibiotika a teprve po několika hodinách probiotika.

jak dlouho brát probiotika

Jak dlouho je brát?

Užívání probiotik obvykle nedoprovází žádné doporučení, jak dlouho byste je měli brát. V takové situaci se má za to, že je můžete užívat po neomezeně dlouhou dobu. Tento postup se doporučuje i kvůli tomu, že kolonie budou mít lepší podmínky pro své namnožení. Pokud totiž nemáte probiotik dostatek a nedodržujete zdravý životní styl, může to vést k tomu, že efekt probiotik nebude takový, jaký by mohl být.

Kdybychom měli sdělení tohoto článku nějak shrnout, určitě bychom zmínili, že nejlepší je dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy, které obsahují větší množství kmenů, a které mají největší číslo CFU (colony forming units).

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.