Průjem: Co ho způsobuje? A jaké známe druhy?

Pokud bychom hledali jeden z nejméně příjemných zdravotních stavů, pak by mezi ně patřil nepochybně průjem. Během něj dochází k nadměrnému vypuzování stolice. Ale i k celé řadě dalších negativních jevů. Mezi které patří i křeče v břiše. Jak zastavit průjem a další tipy, které by vám s ním mohly pomoci, vám proto nabídneme v našem dnešním článku.

Průjem je charakterizován jako porucha zažívání. Během ní dochází k častějšímu nucení k velké potřebě. Která mívá vodovitou, nebo obecně řidší konzistenci, než jak je tomu normálně. Ne každá měkčí stolice během dne je ale průjem. Aby bylo možné tento stav nějak pevně klasifikovat, měli byste si odskočit nejméně třikrát za den. Případně musí jít o překotné vyprázdnění stolice, po kterém máte i nadále pocit plnosti a nutkání si odskočit.

Jelikož nám ani v jednom případě není příliš do skoku a ještě kvůli tomu můžeme mít strach z trapných situací a momentů, pokusíme se vám objasnit, co během průjmu dělat. A jaké kroky lze podniknout, abyste byli co nejdříve zase v dobré kondici.

Tak se pohodlně posaďte a pokračujte ve čtení.

Co na průjem?

Pokud byste hledali rady, které by vám řekly, jak se zbavit průjmu, patrně byste narazili na několik stálic, které dlouhodobě prosazovaly naše maminky a babičky. Některé se týkají (nejen) přechodné změny životního stylu. Ale i stravování, nebo užívání prášků na průjem, které jsou volně dostupné v každé lékárně.

co jíst při průjmu

Co jíst při průjmu

Dieta při průjmu je většinou nastavená tak, aby dále nedráždila už tak nabuzený trávicí systém. Hodně ale samozřejmě záleží na tom, co průjem vyvolalo. Pokud je za ním krátkodobá infekce, nebo dietní chyba, změna jídelníčku může být účinná. Problém je ale tak trochu v tom, že průjem může být vyvolaný i alergií, nebo nemocí (například Crohnovou chorobou). V takových případech je nutné podstoupit detailní diagnostiku a nechat si sestavit jídelníček přímo na míru.

U normálních průjmů, které odezní během několika dnů, se ale obecně doporučuje jíst potraviny a jídla, mezi která patří banány, suché pečivo, suché piškoty, či vařené brambory a rýže. (Jakmile problémy trochu ustoupí, je možné sníst i malé množství přírodního plátku masa, který je připravený na vodě.)

Co pít při průjmu

Strava při průjmu se neobejde bez dostatečného množství tekutin. U intenzivních a déletrvajících průjmů totiž hrozí poměrně vysoké riziko dehydratace. Kromě čisté vody je možné pít sportovní nápoje, nebo kokosovou vodu. Některým lidem dělá dobře i pozvolné pití černého čaje, nebo vody z vývaru.

co pít při průjmu

Průjem a probiotika

Ačkoliv se probiotika doporučují na úpravu zažívání, je potřeba s nimi zacházet s co největší opatrností. Některá probiotika mohou být dobrá například na cestovatelský průjem. Ovšem, může se stát, že probiotika neúmyslně zatíží už tak namáhané zažívání. A ještě vám přitíží. Proto je vhodné se o jejich nasazení nejprve pobavit s ošetřujícím lékařem. Pokud je nedoporučí, s jejich dlouhodobým užíváním začněte až ve chvíli, kdy vám bude dobře. 

Léky na průjem

Mezi léky na průjem patří uhlí. To má poměrně dobrou schopnost absorpce. (Na to ale pozor. Protože tato vlastnost může způsobit horší funkčnost některých léků, které berete. Jde například o hormonální antikoncepci.) Také ale máte k dispozici další varianty. Například ve formě kapek. Stačí se poradit s lékárníkem, která z nich pro vás přichází vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu a další medikaci v úvahu.

Jak vyvolat průjem?

Patrně nikdo nechce vyvolat průjem cíleně. I přesto ale existují potraviny, nápoje a jejich složky, které mohou mít na začátek průjmu negativní vliv. 

Průjem může vyvolat:

  • Cukr (malé množství je v pořádku, jeho větší dávku ale nemusí tělo umět zpracovat)
  • Kofein
  • Sladké a hodně kořeněné jídlo
  • Laktóza (hlavně, pokud nevíte, že ji vaše tělo neumí trávit, to samé kasein)
  • Lepek (viz alergie a intolerance laktózy a kaseinu výše)

V některých případech může mít vliv na průjem i nadměrné množství alkoholu, které jste vypili předchozího večera. 
Pokud zjistíte, že se u vás průjem objevuje po konzumaci určitého jídla, nebo nějaké jeho složky (mléko, lepek…), nechte se pro svůj vlastní klid otestovat na potravinové alergie. Je docela možné, že vy, nebo vaše dítě, budete muset najet na speciální dietu.

jak vyvolat průjem u dětí

Průjem u dětí

Bakteriální průjem u dětí je poměrně častým problémem nejednoho rodiče. Může to být dáno pohybem ve větších kolektivech, slabším imunitním systémem, ale i nedostatečnou hygienou. Také nemůžeme zcela vyškrtnout vliv špatně připraveného jídla v restauraci, doma nebo na táboře. Vždy běžte s dítětem k lékaři, aby našel jeho příčinu. A také si nechte poradit, jak postupovat dál. Důležitá je izolace dítěte mimo kolektiv, dieta a vhodný pitný režim. Někdy jsou doporučené i léky. V případě, že je dítě hodně malé, nebo se situace nelepší, je vhodné ho dopravit do nemocnice

Průjem v těhotenství

Některé ženy mají před těhotenstvím chronický průjem. Nebo je někdy v životě trápil dlouhodobý průjem. Těhotenství je ale velice choulostivé období. Během kterého navíc žena nemůže zkoušet jen tak něco. Pokud je vám během těhotenství špatně dlouhodobě, můžete být obětí vlastního hormonálního systému. Negativní dopady má ale i nevhodný jídelníček, nebo stres. To ale neznamená, že byste měly házet své problémy za hlavu. Raději se nechte zkontrolovat. Není vyloučeno, že vás trápí infekční průjem, nebo nějaké jiné vážné onemocnění. (Celiakie, Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku…)

co na průjem

Druhy průjmu

Aby to bylo ještě o něco komplikovanější, rozeznáváme i další druhy průjmu. Některé z nich jsou navíc dokonce dost zvláštní a mohou vás vyděsit.

Zelený průjem

Zelený průjem je často spojován s virovou nákazou. Také jste ale mohli sníst hodně potravin, které měly zelenou a fialovou barvu. Vyloučit nelze ani vliv potravin, které jsou bohaté na železo. Během některých svátků (jako je třeba zelený čtvrtek) může mít na stolici vliv i zelené barvivo. Z fyziologických příčin bývá za zelenou stolicí její rychlý transit.

Žlutý průjem

Žlutý průjem mívá spojitost se žlučí. Opět se jedná o častý problém v případě, že byl pohyb stolice zažívacím ústrojím moc rychlý.

Častý průjem

Častý průjem většinou poukazuje na problémy s vaším celkovým zdravotním stavem. Problém může způsobovat syndrom dráždivého tračníku. Případně i alergie, nebo jiná nemoc, kterou je nutné důkladně vyšetřit.

Vodnatý průjem

Vodnatý průjem často doprovází střevní chřipku, která je způsobená infekcí. U tohoto typu průjmu je extrémně nutné dbát na ochranu proti dehydrataci.

Pokud už vás průjem nebaví a chcete se ho jednou provždy zbavit, dbejte na pravidelnou prevenci u lékaře. Také sledujte, co jíte a v případě potřeby se nechte otestovat na potravinové alergie. Dbejte na důkladnou hygienu, nepijte vodu z neověřených zdrojů (hlavně na dovolené), jezte jen dostatečně uvařené a správně připravené jídlo a užívejte probiotické doplňky stravy. Možná tím neodvrátíte všechna existující rizika. Ale pro svou ochranu uděláte opravdové maximum.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.