Laktobacily: Jak fungují a jaký mají vliv na náš organismus?

Jak už víte z minula, naše střeva jsou osídlena rozsáhlou mikroflórou, která ovlivňuje naši náladu, imunitní systém nebo dokonce i kondici. Každý člověk ji má zcela unikátně složenou. I přesto ale dovedeme vytipovat, které mikroorganismy jsou pro naše tělo prospěšné a které mu spíš škodí. V dnešním článku se zaměříme na roli laktobacilů.

Pokud bychom to vzali hodně zjednodušeně, střeva jsou důležitá kvůli vstřebávání živin a odstraňování zbytků potravy. Ve skutečnosti je ale jejich role pestřejší. V první řadě, ačkoliv to zní možná nevábně, v nich probíhají hnilobné procesy

Skladba střevní mikroflóry navíc předurčuje, zda budeme trpět na průjmy a zácpy, budeme mít optimálně fungující, nebo naopak slabý imunitní systém a zda budeme mít v těle dostatek živin. (Špatně nastavené vstřebávání může vést k tomu, že jsme později náchylnější k rozvoji civilizačních chorob.)

Abychom vám obyvatele střev a jejich funkci dokázali přiblížit, níže se zaměříme na úlohu laktobacilů.

Co jsou Laktobacily zač?

Laktobacily jsou rod bakterií, které pocházejí z kmene Firmicutes. (Je pro něj typické, že většina jeho zástupců je grampozitivních. Až na několik málo výjimek.) Jejich primárním úkolem je rozklad laktózy na kyselinu mléčnou. V lidském těle tyto bakterie většinou nefigurují jako patogeny, které by nám mohly ublížit. (Vzhledem k tomu, kolik jich ale existuje, lze opět zaznamenat výjimky.)

co jsou laktobacily

Do těla se mohou laktobacily dostat ve formě:

  • Jogurtu
  • Sýra
  • Kysaného zelí
  • Nakládaných okurek
  • Piva
  • Jablečného cideru
  • Vína

Zajímavé je na laktobacilech to, že bývají přítomny při tvorbě zubních kazů.

Jak laktobacily fungují?

Jak už jsme se zmínili v předchozím odstavci, laktobacily jsou bakterie, které dovedou rozkládat laktózu na kyselinu mléčnou. Také se podílejí na prevenci cukrovky 2. typu (která je získaná nevhodným životním stylem). Jejich přítomnost se spojuje i s prevencí některých zánětlivých onemocnění střev. Jmenovat bychom mohli třeba Crohnovu chorobu.

Když máme ve střevě laktobacilů dostatek, pomáhají v něm navozovat rovnováhu. Mají totiž schopnost vytlačovat nebezpečné patogeny. Dokonce dovedou přizpůsobit své fungování tomu, zda jsou nějaké v našem střevě přítomny. V neposlední řadě bychom si měli laktobacily hýčkat kvůli tomu, že jsou důležité pro výživu dalších přátelských mikroorganismů.

Aby ale mohla probiotika v našem těle správně fungovat, neobejde se to bez dostatku (jejich) potravy, kterou jsou prebiotika. Proto, jakmile se rozhodnete pro nový způsob životního stylu, vždy myslete na to, abyste spolu s probiotiky měli ve stravě i prebiotika.

Jakými způsoby je doplnit?

Pokud nemáte rádi zakysané mléčné výrobky a další zdravé potraviny, bude pro vás doplňování laktobacilů asi trochu problém. Dáme vám ale pár tipů, kde všude je najdete. Kdo ví? Třeba v našem seznamu najdete něco, co vám zachutná.

Vyzkoušejte:

  • Kimči
  • Kefír
  • Kvalitní jogurty
  • Kysané zelí
jak doplnit laktobacily

Dále do jídelníčku zařaďte jablka, artyčoky, vlašské ořechy a sóju. Především kvůli tomu, že tato jídla obsahují prebiotika.

V případě, že cítíte, že si k novému jídelníčku budete muset hledat nějakou dobu cestu, nebo hledáte variantu pro dny, kdy máte chuť na něco jiného (a třeba i méně zdravého), v úvahu pro vás může přicházet dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.