Fermentace: Co je to a jak působí na naše zdraví

Fermentované zelí je nedílnou součástí jídelníčku nejednoho Čecha. Jen si vzpomeňte, kdy naposledy jste měli kachnu s knedlíkem, nebo pečené vepřové. Jelikož jde o národní klasiku, patrně to bylo celkem nedávno. Bohužel, tato malá dávka kysaného zelí rozhodně nepokryje naši běžnou potřebu probiotik. Jak tedy udělat krok ke změně?

Fermentace masa byl jeden ze způsobů, jak prodloužit jeho trvanlivost. Zvlášť, pokud nebyl po ruce dostatek soli. Své o tom vědí severské národy, které do dnešních dnů fermentují sledě. Ani fermentace zeleniny není ničím neobvyklým. Zářným příkladem by mohlo být kimči, či již v úvodu zmíněné kysané zelí. 

Je ale otázka, kolik si těchto potravin a nápojů běžně dopřáváte. Pokud bychom ale měli hádat, bude jich spíš méně než více. Což je ale obrovská škoda, protože fermentované potraviny jsou bohatým zdrojem probiotik, která jsou důležitá pro normální trávení.

To ale nejsou jediné důvody, proč dát fermentovaným potravinám šanci.

Co je fermentace?

Fermentace je proces, který vede k přeměně organických látek, které se účastní živé mikroorganismy. Ty svými enzymy způsobují, že vznikají energeticky chudší látky. Což je jev, díky kterému se fermentace hojně využívá v potravinářství.

Podle druhu výrobky dělíme kvašení na:

  • Alkoholové
  • Octové
  • Mléčné

Dále známe citronové kvašení (produktem je kyselina citronová), máselné kvašení (kyselina máselná) a propionové kvašení (kyselina propionová).

co je fermentace

Fermentované potraviny

Fermentování se používá v různých typech potravinářské výroby. Víme, že má místo při výrobě piva, nebo vína. Dokonce i sýry se vyrábějí tímto způsobem. Nejhodnotnější kvašené potraviny a nápoje jsou ale kupodivu v úplně jiné části spektra. 

Svou pozornost byste měli v rámci dodržování zdravého životního stylu zaměřit na:

  • Kefír
  • Kombuchu (při její výrobě probíhá fermentace čaje)
  • Tempeh
  • Kimči
  • Kysané zelí
  • Probiotické jogurty

Právě tyto potraviny a nápoje tělu dodají látky, které skoro nikde jinde nejsou. A které mohou v mnoha ohledech podpořit vaše trávení.

fermentované potraviny

Jaký má fermentace vliv na vaše zdraví?

Na fermentaci se podílejí hodné bakterie, které jsou důležitou součástí našeho zažívacího ústrojí. Abychom je nějak odlišili od těch zlých, říkáme jim probiotika. Tyto bakterie se podílejí na tom, aby v našich střevech bylo zdravé prostředí. Správné složení střevní mikroflóry má navíc pozitivní vliv na imunitu a na vstřebávání živin. V neposlední řadě, střevní mikroflóra přímo ovlivňuje naši náladu.

Fermentace a probiotika

Bakterie a jejich produkty, které jsme zkonzumovali ve výše uvedených potravinách se dostanou do našeho zažívacího traktu, ve kterém mohou působit. Mluvíme o nich tedy jako o probiotických potravinách a v našem vlastním zájmu bychom je měli konzumovat tak často, jak to jenom jde. 

Aby ale mohla probiotika vykonávat plně svoji práci, měla by se kombinovat s prebiotiky. Jde o oligosacharidy, které přispívají k tomu, aby se kolonie přátelských mikroorganismů v našich střevech rozrůstaly a dobře se jim dařilo. V podstatě se dá říct, že prebiotika jsou probiotickou potravou. Aby to ale bylo trochu komplikovanější, zdroje probiotik nejsou to samé jako zdroje prebiotik. Proto je důležité dbát na to, abyste měli dobře sestavený jídelníček.

Pokud se vám to zdá být složité, můžete si ulehčit tím, že vyzkoušíte užívání probiotických doplňků stravy, které obsahují i prebiotika, ze kterých probiotika žijí. Je ale potřeba je nebrat jenom občas, nebo nárazově, ale dlouhodobě. Protože žádná změna nenastane přes noc.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.