Bakterie ve střevech: Pomáhají, nebo škodí?

Přemnožené bakterie ve střevech mohou nejednoho z nás vyděsit. Je ale na místě se uklidnit. Ne každá bakterie, která je v našem těle přítomná, je škodlivá. Na druhou stranu, je určitě důležité dávat pozor na jejich optimální složení. Jinak byste si mohli přivodit spoustu zbytečných potíží. 

Už od dětství slýcháme, že bakterie, viry a další patogeny jsou nebezpečné. Což má racionální základ, protože všechny tyto látky mohou být původci nemocí a dalších zdravotních potíží. Na druhé straně to však vede k tomu, že mnoho z nás vůbec netuší, že existují i dobré bakterie, bez kterých by naše tělo nemohlo správně fungovat.

Dobrým příkladem je naše trávení. Ve střevech člověka se nachází poměrně obsáhlá mikroflóra, která přispívá k normálnímu fungování imunitního systému a k bezproblémovému vstřebávání živin. Je ale hodně důležité, aby zlé bakterie nepřevládly nad těmi, které považujeme za dobré.

Jak poznat nežádoucí bakterie ve střevech, co škodí těm dobrým a jak je podpořit v jejich prospěšné činnosti vám nastíníme níže. Stačí jen pokračovat ve čtení.

Co jsou zač bakterie ve střevech

Bakterie ve střevech jsou mikroorganismy 300-500 různých typů, které ovlivňují naše trávení. (A některé z nich i naše zdraví.) Jelikož mohou žít ve společenství plísní, virů a dalších patogenů, souhrnně se jim říká střevní mikrobiota, nebo mikrobiom. Protože je každý z nás jediný svého druhu (a to i přes příbuznost atd.), všichni máme odlišné osídlení střev. Dá se v podstatě říct, že jde o podobnou situaci jako v otázce otisku prstů. Žádný otisk není stejný.

co jsou bakterie ve střevech

Jak pomáhají?

jak pomáhají

Jelikož je problematika bakterií ve střevech velmi obsáhlá, v průběhu času se na ni zaměřili vědci, kteří ji podrobili detailnějšímu zkoumání. A u toho zjistili, že mikrobiota zdravého člověka se dost zásadně liší od té, kterou má člověk nemocný. Pokud se léčíte s nějakou konkrétní nemocí, může se ve vašem střevě zvýšit podíl některých typů bakterií. Případně vaše mikroflóra nebude tak bohatá. 

Když je ale mikrobiota vyvážená, může to přispět k tomu, že vaše střevo nebude pro škodlivé bakterie tak lákavé. (Například bakterie E. coli ve střevech má velmi protichůdné vlastnosti. Normálně není škodlivá a dokonce je nezbytná při výrobě vitamínu K. Její patogenní kmeny ale mohou způsobovat infekce močových cest, nebo průjmy.) Hodné bakterie také mohou posilovat imunitní systém (například tím, že vytvářejí protilátky) a preventivně působit proti zácpě, nebo průjmům. Aby jim byla poskytnuta řádná výživa, ke svému životu potřebují pravidelnou dávku prebiotik.

Jak škodí?

jak škodí

Pokud máte ve střevech špatné složení bakterií, může to vést ke změně metabolismu. Což je jen krok od některých civilizačních chorob. Namátkou bychom mohli vybrat cukrovku 2. typu, nebo onemocnění kardiovaskulárního systému. Také může jít o spouštěč rakoviny střev, deprese a úzkosti nebo o faktor, který může mít vliv na vznik revmatoidní artritidy. 

Tohle všechno je dáno tím, že některé zlé bakterie podporují zánětlivé procesy. V dalších případech mohou znemožňovat vstřebávání některých důležitých živin, nebo naopak podporují vstřebávání těch špatných. 

Hnilobné bakterie ve střevech

Ve střevě jsou přítomné hnilobné bakterie, které se podílejí na tvorbě stolice. Jejich primární funkcí je produkce sirovodíku a indolu z uvolněných aminokyselin. Tělo tyto látky vstřebá a detoxikuje v oblasti jater.

Bakterie v tlustém střevě

Se vším, co jsme uvedli v předchozích bodech souvisí toto finální shrnutí. V tlustém střevě jsou přirozeně přítomné bakterie E. coli (které označujeme za kvasné) a hnilobné bakterie (Proteus). Oba druhy bakterií žijí a pracují ve vzájemné symbióze. Jsou důležité pro tvorbu vitamínu K, nebo některých vitamínů skupiny B. Také jsou zodpovědné za tvorbu plynů. 

bakterie v tlustém střevě

Tyto bakterie jsou pro nás tak důležité, že se v našem střevě začínají nacházet krátce po narození. (Úplně ideální je pro dítě přirozený porod a alespoň půlroční kojení. Dnes ale existuje i velmi kvalitní dětská výživa, která dokáže tyto nedostatky napravit.) 

Na začátku článku jsme vám nabídli i několik rad, jak se o své hodné střevní bakterie postarat. Pokud to myslíte opravdu vážně, dopřávejte si co nejpestřejší stravu. Jezte probiotika, doplňujte vlákninu z čerstvého ovoce a zeleniny a vyhněte se příliš sladkým jídlům. Dobře jim neudělá ani nadměrné pití alkoholu a užívání antibiotik.

Dá se udělat ještě něco navíc? Ano! Zkuste dlouhodobé užívání probiotik a prebiotik. V případě, že si zatím netroufáte na jejich přirozené zdroje, začněte s užíváním kvalitních probiotických doplňků stravy s obsahem prebiotik.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.