Kefír: Znáte jeho účinky na naše zdraví?

Když jsme byli malí, naši rodiče se snažili o co největší diverzitu chutí, které by se mohly stát běžnou součástí našeho jídelníčku. Ti odvážnější svým dětem předložili kefír, který nemá u řady z nás ještě dneska úspěch. To je ale škoda, protože když odhlédnete od jedné špatné zkušenosti, zjistíte, že jde o super spojence, který může mít pozitivní vliv na vaše celkové zdraví.

Strava má velký podíl na tom, jak vypadáme. Rozhoduje ale i o tom, jak budeme zdraví. Pokud dáváme neustále přednost sladkostem, fast foodu a polotovarům, je prakticky jisté, že budeme bojovat s vyšší hladinou nezdravého cholesterolu, která vede ke vzniku kardiovaskulárních potíží. Také necháme mnohem více peněz v ordinaci svého zubaře, protože ho bude stát spoustu času a práce než dá dohromady všechny zubní kazy. Vůbec nebudeme mluvit o nabírání hmotnosti, nebo o kumulaci látek, které mohou mít vliv na tvorbu krystalů v močových cestách.

Tak, jako do nádrže svého vozu netankujeme to, co do ní nepatří, stejně bychom se měli začít chovat i ke svému tělu. V ideálním případě by se mu měl dostávat pohyb a čerstvý vzduch. Největší vliv má ale zdravé stravování a prevence u našeho lékaře. 

Abyste do jeho ordinace museli co nejméně, zařaďte do svého jídelníčku kefír. Možná s ním budete nejprve trochu bojovat, ale jakmile pochopíte, co vše pro vás může udělat, snadno si ho oblíbíte a nedáte na něj dopustit. 

Co je to kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj, jehož konzistence je někde napůl cesty mezi mlékem a jogurtem. Vzhledem k tomu, že jsou k jeho přípravě potřeba kefírové kultury, jedná se o bohatý zdroj probiotik, která jsou důležitá pro naše správné trávení. (Někdo dokonce říká, že ve srovnání s acidofilním mlékem a bílým jogurtem je kefír jednoznačně nejlepší.) 

co je to kefír

Dříve jsme znali kefír z kravského, nebo z kozího mléka. V současné době, kdy mnoho z nás holduje jejich rostlinným alternativám, se ho někteří pokouší přidávat i do kokosového, nebo do sojového mléka. Hodně lidí nemá kefír rádo kvůli tomu, že jim vadí jeho nakyslá příchuť.

Jak pomáhá našemu zdraví

Kefír je bohatým zdrojem některých živin. Obsahuje bílkoviny a relativně malé množství tuku. Dále nám dodává vápník, který je nezbytný pro normální stav kostí, vitamín B2 a vitamín B12. Také v něm objevíme fosfor, nebo hořčík a malé množství vitamínu D. Z toho plyne, že může ovlivnit jak naše trávení, tak i další segmenty našeho zdraví. Nehledě na to, že nám pomůže pokrýt doporučený denní příjem proteinů, které jsou nezbytné pro udržení aktivní svalové hmoty, která je zodpovědná za rychlejší spalování.

účinky kefíru

Účinky kefíru

V předchozím bodě jsme to pouze nakousli. Kefír může mít pozitivní vliv na naše celkové zdraví. Těžko si pod tím ale představit něco konkrétního. Proto vám nabízíme přehled toho nejzajímavějšího, z čeho můžete při jeho pravidelné konzumaci těžit i vy osobně.

Kefíru se připisuje schopnost:

  • Dodat tělu víc probiotik (ve srovnání s jinými mléčnými výrobky)
  • Bojovat proti cizorodým patogenům
  • Redukovat vznik osteoporózy, která vede k většímu riziku zlomenin
  • Upravovat fungování trávení
  • Redukovat obtíže, které jsou spojené s alergiemi a astmatem

Vzhledem k tomu, že kefír obsahuje méně laktózy, často se doporučuje lidem, kteří trpí intolerancí. (Nemusí ho ale dobře snášet vždy. Proto je nutné ho zkusit ve chvíli, kdy nikam nejdete. Také ho nepijte ve větším množství, ale jen o velikosti menšího testovacího vzorku.) 

Vzhledem k jednoduchosti výroby si ho navíc můžete připravit i doma. Jediné, co budete potřebovat je dostatečné množství kefírových krystalů a 500 ml mléka. Podle chuti můžete dále přidat ovoce, nebo plnotučnou šlehačku. Tohle vše dáte do velké sklenice, kterou je možné uzavřít a necháte kefír při pokojové teplotě pracovat po dobu 12-36 hodin. Jakmile mléko zhoustne, přecedíte ho a kefírová zrna si necháte pro další použití. Stačí je znovu přidat do mléka. 

Kefír a probiotika

K výrobě kefíru jsou potřebná kefírová zrna, která obsahují bakterie a kvasinky, které společně vytvářejí rozsáhlé kultury, ve kterých může docházet i k různým změnám ve složení. Ke svému množení potřebují mléko

kefír a probiotika

Což vede k tomu, že když kefír vypijete, ve střevech dojde k úpravě vnitřního prostředí, které se stane nepříznivé pro přežívání patogenních látek. Takže dojde k jejich vysídlení. Obecně se uvádí, že domácí kefír může dosahovat většího obsahu probiotik, protože ten koupený musí projít pasterizací. Zajímavé je, že v kefíru bychom byli schopni naměřit malé množství alkoholu. Dřívější produkty obsahovaly zhruba 2 %. Dnes se obsah naměřeného alkoholu snížil na 1 %.

Jelikož kefír patrně nebudete pít (alespoň na začátku) každý den (protože si na něj musí vaše tělo zvyknout), pro podporu trávení si můžete zvolit dlouhodobé užívání doplňků stravy s probiotiky a prebiotiky. Ač se jejich účinky neprojeví hned, měli byste brzy zaznamenat rozdíl v tom, jak dobře se cítíte.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.