Prebiotika: Vše, co o nich potřebujete vědět

V reklamách na dětskou výživu často slyšíme, že obsahuje probiotika a prebiotika. Zatímco v prvním případě všichni tak nějak tušíme, o co jde, v tom druhém mnoho z nás takříkajíc tápe. Jaký je mezi nimi rozdíl? A co z toho je lepší?

V současné době, kdy jsme svědky stále nových trendů ve výživě, je opravdu hodně těžké držet krok a mít kompletní informace o všem, co se kde šustne. Je tedy otázkou času, kdy se střetnete s něčím, o čem se říká, že nám prospívá, ale nebudete mít absolutně tušení, v čem se daná látka nachází, nebo co zajímavého může pro vás a vaše zdraví udělat. 

Samozřejmě, v mnoha případech se vůbec nic neděje. Zvlášť, pokud jste dlouhodobě zdraví a dbáte na to, aby vám nic nechybělo. Na druhou stranu, svou neznalostí se můžete ochudit o informace, které by vám mohly někdy pomoci.

Jak to tedy je? Má větší smysl brát probiotika nebo prebiotika?

Co jsou to prebiotika

Prebiotika jsou nestravitelné látky, které přispívají k růstu, nebo k lepší aktivitě střevní mikroflóry člověka, který je užívá. Slovník je nejčastěji označuje za nestravitelné oligosacharidy (cukry, které jsou složené z několika monosacharidových podjednotek). Často se nacházejí v luštěninách a dalších potravinách, které jsou nechvalně známé kvůli vzniku nadýmání.

co jsou to prebiotika

Z toho důvodu se dnes preferují potraviny, které prebiotika obsahují, ale jsou k našemu trávení o něco šetrnější. Když se zaměříme na oligosacharid inulin, ten najdeme třeba v čekance, česneku, pórku a cibuli. Prebiotika lze vyrobit i synteticky.

Prebiotika a probiotika

Prebiotika a probiotika vypadají jako slova hodně podobně. Stačí jen vyměnit jedno jediné písmenko. Což může řadu z nás svádět k tomu, že jim začneme připisovat podobné, nebo dokonce totožné vlastnosti. Proto vám vysvětlíme v čem přesně spočívá jejich zásadní rozdíl.

Probiotika jsou mikroorganismy, které se nacházejí v kvašených potravinách a nápojích. Osídlí naše střevo a starají se o to, aby nedošlo k přemnožení škodlivých bakterií, které by nám chtěly ublížit. 

Oproti tomu prebiotika jsou nestravitelné oligosacharidy, které probiotikům (tedy bakteriím) slouží jako potrava, ze které jsou živé. Je tedy v našem nejlepším zájmu našim tělům dodat obě látky současně.

úrinky prebiotik

Účinky prebiotik

Z výše popsaného rozdílu je snadné si myslet, že prebiotika nemají kromě výživy střevní mikroflóry žádnou další funkci. Opak je ale pravdou. I prebiotika mohou mít zajímavé účinky na naše celkové zdraví.

Říká se o nich, že:

  • Mají pozitivní vliv na mikroflóru tlustého střeva
  • Snižují energetický příjem
  • Zvětšují objem stolice
  • Pomáhají předcházet zácpě

Dále se o prebiotikách hovoří v souvislosti s prevencí průjmů, s posilováním imunity, prevencí rakoviny střev, s nižší hladinou cholesterolu v krvi či s prevencí osteoporózy. Možná tedy přišel čas na to, abyste je v hojnější míře zařadili do svého každodenního jídelníčku.

prebiotika ve stravě

Prebiotika ve stravě

Vzhledem k tomu, že se prebiotika nenacházejí jen ve fermentovaných výrobcích, můžete si jich dopřát co hrdlo ráčí a nebudete u toho mít pocit, že je to pro vás nějaká osobní forma oběti.

Prebiotika v potravinách najdeme v:

  • Česneku
  • Cibuli
  • Pórku
  • Chřestu
  • Banánech
  • Ječmenu
  • Ovesných vločkách
  • Jablkách
  • Kakau
  • Lněných semínkách
  • Mořských řasách

Úplně nejlepších výsledků dosáhnete, pokud budete potraviny bohaté na probiotika kombinovat s těmi, které obsahují větší množství prebiotik. 
Pokud máte strach, že to nezvládnete, nebo že se vám nepodaří pokrýt doporučenou denní dávku obojího, dlouhodobé užívání doplňků stravy s obsahem probiotik a prebiotik by vám s tím mělo pomoci.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.