Co je to kimchi? Účinky na naše zdraví + recept

Hledáte způsoby, jak se začít stravovat zdravěji? Jednou z možností je, že do svého jídelníčku zařadíte fermentované výrobky, mezi které patří i korejské kimchi. Sáhnout můžete po tom kupovaném, ale připravit si ho můžete i doma. Z jakých důvodů je pravidelná konzumace kimchi žádoucí? A jak si ho lze připravit?

Co si budeme povídat. Ke konzumaci probiotik a prebiotik si muselo mnoho z nás najít cestu. Ne každému totiž vyhovuje chuť zakysaných výrobků. Také je potřeba hledat cesty, jak jejich přípravu obměňovat. Protože, i řízek nebo svíčková se jednoho dne přejí. 

Pokud se vám zdá být tradiční české kysané zelí moc fádní, nebo už vám (takříkajíc) leze krkem, vyměňte ho za kimchi. Uvidíte, že váš mlsný jazýček bude s touto volbou mimořádně spokojený. A stejně tak vám bude vděčné i vaše trávení.

Začněme ale od úplných základů. Úplně na konci navíc objevíte recept!

Co je to kimchi (kimči)?

Kimchi, nebo také kimči, je korejský národní pokrm. Jde o kvašený zeleninový salát, do kterého se mohou přidávat i další ingredience. Většinou není hlavním chodem, ale slouží jako zeleninová příloha. V našich podmínkách se bude skvěle hodit k volskému oku, nebo k pečenému plátku libového masa. 

Kimchi každopádně není moderní vynález. Traduje se, že první písemné zmínky o něm jsou až 3000 let staré. Dnešní kimči ale není úplně to samé. V průběhu staletí totiž došlo k průběžným úpravám jeho receptury.

co je to kimchi

Kimchi a jeho účinky na zdraví

Kimchi obsahuje zeleninu. Z čehož plyne, že je nadupané vitamíny, jejichž konzumace je pro naše tělo více než žádoucí. V kimchi obvykle najdeme vitamín K, vitamín C, vitamín B6 či železo. Proces kvašení navíc poukazuje na obsah probiotik, která jsou důležitou součástí našeho zažívání. (Jedná se o mikroorganismy, které mohou ovlivnit naše trávení, náladu či zdraví.)

Z obecného hlediska může mít pravidelná konzumace kimchi pozitivní dopad na:

  • Fungování imunitního systému (nezapomínejte, je v něm vitamín C)
  • Přítomnost zánětů v těle (a zase to Céčko)
  • Pomalejší stárnutí organismu
  • Ztrátu hmotnosti

Kimchi a probiotika

Už jsme se o tom zmínili o pár řádků výše, ale zkusíme si to ještě připomenout. Kimchi prochází fermentací. Ta nejen, že prodlužuje jeho životnost, ale také z něj činí ideální pokrm pro naše zdravé zažívání.

účinky kimchi a probiotika

Zdravá střevní mikroflóra může mít také pozitivní vliv na lidskou náladu, či na prevenci vzniku některých civilizačních chorob, které se spojují s nezdravým životním stylem. Čím víc se o sebe tedy budete starat (čímž myslíme i pravidelné docházení na preventivní prohlídky), tím lépe na tom budete.

Recept na přípravu kimchi

Budete potřebovat: 1,5 kg pekingského zelí, 80 g soli, 1 bílou ředkev, 2 mrkve, 1 pórek, 4 jarní cibulky, 250 ml vody, 50 g rýžové mouky, 100 g cukru, 50 g zázvoru, 50 g česneku, 1 cibuli, 100 ml rybí omáčky, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžičku čili

Začněte tím, že nakrájíte zelí. Ideálně na proužky, se kterými se vám bude pohodlně pracovat. Následně ho umyjte a nechte ho důkladně okapat. Poté ho dejte do nádoby a osolte ho. Nechte sůl chvíli působit a posléze ze zelí vymačkejte přebytečnou vodu. Cílem je hodně křehké zelí. Jelikož je v něm víc vody než to na první pohled vypadá, vymačkávejte ho každých 30 minut. Poté ho vždycky promíchejte. Dohromady tohle opakujte čtyřikrát.

recept příprava kimchi

Potom zelí opláchněte od zbytků soli a než se okape, nakrájejte si najemno veškerou další zeleninu. S tou ho poté smícháte. V rendlíku si dejte vařit vodu a nasypejte do ní rýžovou mouku. Tu pak nechte vařit cca 5 minut. Poté do vody přidejte cukr a kastrůlek odstavte mimo plamen. 

Potom oloupejte zázvor a nakrájejte ho na menší kousky. Stejně to opakujte s česnekem a cibulí. Vše smíchejte s paprikou a rybí omáčkou. Aby byla hmota co nejjemnější, lze ji rozmixovat. Rýžový rozvar pak promíchejte s pastou a se zeleninou. Dejte ji do velké zavařovací sklenice a nechte ji zavřenou 3 dny. Teprve pak ji lze schovat do lednice. 

Máte rádi kimchi, nebo jste ho zatím nevyzkoušeli? Pokud si zatím netroufáte, ale chcete s užíváním probiotik nějak začít, vyzkoušejte probiotické doplňky stravy.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.