Co jsou to antibiotika a jak je správně užívat?

Někdy člověk i přes veškeré své snažení onemocní a lékař mu předepíše antibiotika. Určitě je dobré, že je máme, protože lidem pomáhají zvládat bakteriální infekce. Odborníci se ale shodují, že jejich nadměrné užívání vede k antibiotické rezistenci. Kromě jiného, užívání antibiotik může mít negativní dopady na vaši kondici.

Když jsme vážně nemocní, je naprosto jasné, že nám mnohdy pomůže jen opravdu silný lék. To platí třeba u bakteriálních infekcí, které měly ještě celkem donedávna na svém kontě životy nepředstavitelného množství lidí. Stačí jen přijít k lékaři, svěřit se mu s potížemi a nechat si předepsat antibiotika.

Děje se to tak často, že přední kapacity upozorňují na to, že bakterie si mohou vůči antibiotikům vybudovat rezistenci, kvůli které přestanou působit. Časté užívání antibiotik navíc není vhodné ani pro organismus člověka, protože léky nedovedou rozlišit, jestli plení nepřátelskou, nebo pro tělo nezbytnou mikroflóru

I když má užívání antibiotik své klady a zápory, níže se podíváme na to, jak můžete podpořit jejich efektivitu.

Co jsou to antibiotika

Antibiotikum je lék, který účinně bojuje proti některým mikroorganismům, které se mohou vyskytovat v těle člověka. Případně jim antibiotika zabraňují růst. V současné době existuje okolo 6000 známých látek s antibiotickými účinky. V medicíně se jich ale používá jen okolo 70. Tento nepoměr je dán tím, že u zbytku látek nelze zaručit jejich bezpečnost v průběhu užívání a podobně.

I když jde o léky, které jsou nedílnou součástí našeho zdravotního systému, jejich užívání má vedlejší účinky. Z toho důvodu si nelze antibiotika koupit jen tak v lékárně, ale mohou vám být vydána jen na základě receptu, který vám vystaví váš lékař.

jak a kdy užívat antibiotika

Jak a kdy je užívat?

Všichni víme, že antibiotika a alkohol spolu příliš nevycházejí. Také se hodně diskutují antibiotika a slunce, protože v některých případech by se pacientovi nemuselo udělat dobře, nebo by léky nemusely správně působit. I když si možná říkáte, že jde o naprosté malichernosti, skutečnost je taková, že to, jak s antibiotiky zacházíte může výrazně zvýšit, nebo snížit jejich efektivitu. (Což v negativních případech může opět vést k antibiotické rezistenci bakterií, na které se předepisují.)

V první řadě, vždy dbejte pokynů vašeho lékaře. Aby mohla antibiotika správně působit, neměli byste jejich užívání ukončovat ještě předtím, než dokončíte léčbu. Nedělejte to dokonce ani v případě, že vnímáte, že se váš zdravotní stav zlepšil.

Na další informace, jak antibiotika správně užívat, se zeptejte lékaře, nebo lékárníka. U některých antibiotik totiž platí, že:

  • Se musí brát na lačný žaludek
  • Se v průběhu jejich užívání nesmí konzumovat určité druhy potravin
  • Se musí užívat 2 hodiny po jídle

A podobně. Jakmile tyto informace získáte, řiďte se jimi. Také nezapomínejte na to, že byste lékaři měli říct, jaké další léky, nebo doplňky stravy, berete. Mohlo by totiž dojít k nežádoucím interakcím.

antibiotika co se nesmí

Co se nesmí při jejich užívání?

Možná vám to z předchozího výčtu úplně nevyplynulo. Hodně navíc záleží na tom, jaká antibiotika vám váš lékař předepíše. (Takže je to on, kdo vám nejlépe poradí, co máte dělat a čeho se máte naopak vyvarovat.) Zkusme se ale podívat na několik obecných rad.

V průběhu užívání antibiotik se nedoporučuje:

  • Je sdílet s někým dalším
  • Odklon od doporučeného užívání
  • Antibiotika uchovávat pro pozdější použití
  • Pít alkohol
  • Chodit na slunce
  • Pít na antibiotika mléko, nebo džus
antibiotika a alkohol

Rekonvalescence po antibiotikách

V průběhu rekonvalescence spolu celkem úzce souvisí antibiotika a probiotika. Zatímco antibiotika s velkou pravděpodobností zahubí i vaši přátelskou střevní mikroflóru, kvalitní probiotika ji mohou dostat zase zpátky do formy.

Neobejde se to ale i bez dodržování zásad zdravého životního stylu. Konkrétně hovoříme o jídelníčku, ve kterém by neměly chybět fermentované potraviny a nápoje, zdroje vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny…) či prebiotické potraviny, které zajišťují potravu pro kolonie přátelských mikroorganismů ve vašich střevech. Pokud nevíte, kde začít, vyzkoušejte probiotické doplňky stravy, které jsou vhodné i pro dlouhodobé užívání. Také nezapomínejte na to, že byste měli dostatečně odpočívat a neměli byste se příliš stresovat.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.