Podpora špatného trávení: 5 tipů, jak ho zlepšit

Doba trávení se u každého člověka liší. Zatímco někdo jde na toaletu i několikrát za den, jiný je rád, když se velká potřeba přihlásí o slovo alespoň třikrát za týden. Všichni jsme už ale slyšeli, že hodně záleží na tom, co sníte. Trávení bílkovin, zvlášť živočišného původu, může být pro tělo náročný proces. Pokud hledáte způsoby, kterými by šla rychlost trávení podpořit, nabídneme vám je níže.

Jak dlouho trvá trávení není úplně jednoznačné. Hodně záleží na tom, co sníme. Rychlost trávení může ovlivňovat i nemoc, která způsobuje problémy s trávením. A případně třeba i fyzická aktivita, která zrychluje pohyb střev. (A tím pádem přispívá k častějšímu a pravidelnějšímu vyprazdňování.)

Pohyb sám o sobě ale nemusí stačit. Většinou se při zvládání dlouhodobých potíží doporučuje celková změna životního stylu.

Pokud nemáte dostatek inspirace, vyzkoušejte některý z níže uvedených tipů.

Příznaky špatného trávení

Trávení je celkem složitý proces, který vyžaduje zapojení většího množství orgánů. To znamená, že pokazit se může prakticky cokoliv a i projevy mohou být celkem hodně pestré.

příznaky špatného trávení

Špatné trávení se obvykle projevuje:

  • Žaludeční nevolností
  • Pálením žáhy
  • Plynatostí
  • Nadýmáním
  • Zácpou
  • Průjmem

Mezi méně postřehnutelné příznaky špatného trávení pak patří nevysvětlitelné výkyvy váhy, kožní potíže, autoimunitní choroby a dokonce i špatný spánek a únava. Vzhledem k tomu, že tyto problémy má čas od času každý, vždy je lepší sledovat i další příznaky a v případě potřeby se obrátit na lékaře, který provede důkladnou kontrolu vašeho zdravotního stavu.

Jak zlepšit trávení?

Čaj na trávení

Pokud máte se špatným trávením problémy jen přechodně, dokáže si s ním poradit čaj na trávení. (Je ale potřeba dodat, že střevní chřipku čajem nejspíš nevyléčíte. Ani těhotenskou nevolnost, u které si navíc musíte dát dobrý pozor na to, aby byl čaj vhodný pro těhotné ženy.)

Obecně se na žaludeční potíže doporučuje pít mátový čaj a zázvorový čaj. Díky sladké chuti je hodně populární i fenyklový čaj, který by měl zmírňovat problémy s plynatostí.

jak zlepšit trávení čaj na trávení

Enzymy na trávení

Někteří lidé chtějí zkoušet enzymy na trávení. V tomto případě se ale nehodí pro všechny bez rozdílu. Lidské tělo má trávicích enzymů obvykle dostatek. Pokud ne, většinou jde o nějakou abnormalitu, která je způsobená dlouhodobou nemocí.

Enzymy na trávení obvykle berou lidé, kteří mají nemocnou slinivku břišní. Také je mohou brát lidé, kteří trpí cukrovkou a cystickou fibrózou. Jelikož jde o vážné zdravotní potíže, lidé by se měli před začátkem užívání poradit se svým lékařem.

Léky na trávení

Další dostupnou variantou jsou takzvané léky na trávení. (Většinou jde o doplňky stravy a o léčivé přípravky.) Každý z nich funguje na trochu jiném principu. Zatímco některé preparáty pomáhají zmírňovat pocity těžkého žaludku a mohou zmírňovat i příznaky pálení žáhy, další ve střevech bojují proti nadměrné plynatosti a nadýmání. 

Tyto prostředky bývají ve většině případů volně dostupné. I tak je vhodné se při nákupu poradit s lékárníkem, který vám řekne, který prostředek je pro vás nejlepší. (Například těhotné ženy mohou jenom některé.)

probiotika babské rady na trávení

Probiotika na trávení

Z dlouhodobého hlediska se hodí vyzkoušet probiotika na trávení. Jejich pokrytí lze zajistit dvěma způsoby. V prvním případě můžete sáhnout po fermentovaných potravinách a nápojích. Mezi nejznámější zdroje probiotik patří například kefír, kysané zelí nebo kombucha. Aby ale mohla probiotika ve vašem trávicím traktu fungovat, musíte je tělu dodávat pravidelně. Opravdu nestačí si dát jeden hrnek kefíru za měsíc a čekat, že se to na vašem trávení nějak projeví.

Probiotika jsou navíc živé organismy, které potřebují ke svému přežití a množení potravu. (Bez které zemřou.) Tou jsou prebiotika, která se nacházejí zase v jiných typech potravin. (Banány, jablka, česnek, ovesné vločky…) 

Pokud se na tak velkou změnu vašeho jídelníčku zatím necítíte (protože ke kefíru a kysanému zelí máte odpor a musíte se jejich konzumaci teprve naučit), řešením může být dlouhodobé užívání probiotických doplňků stravy.

Babské rady na trávení

Problémy s trávením trápily i naše předky. Není proto divu, že se nám do dnešní doby zachovaly další tipy a triky, které můžete vyzkoušet.

Obecně se doporučuje:

  • Nelehat si po jídle (protože se obsah žaludku může snáze dostat nahoru a způsobit pálení žáhy)
  • Jíst pomalu
  • Pořádně žvýkat

Problém s nadýmáním vám může způsobovat i pití bublinkových nápojů. Pokud tedy víte, že máte sklony k nadýmání, úplně se jim vyhněte, nebo si vybírejte jemně perlivé nápoje. Také zvažte, jestli není čas přestat se žvýkáním žvýkaček. I když je to uklidňující, v průběhu žvýkání spolykáte celkem hodně vzduchu.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.