Detoxikace a očista střev. Jak na to?

Přirozená očista těla mnohým lidem nestačí. Věří, že z potravin, chemie a životního prostředí vznikají toxiny, se kterými si tělo neumí poradit. Proto je zajímají velmi bizarní způsoby detoxu, mezi které patří třeba očista střev slanou vodou. Má ale očista tlustého střeva nějaký význam? A je vůbec pro člověka bezpečná?

V posledních několika dekádách jsou velmi populární nejrůznější detoxy. Některé slibují očistu těla od toxinů a dalších látek, se kterými si tělo údajně nedovede poradit. Jiné detoxy slibují rapidní váhový úbytek za několik dní.

Pravda je taková, že v mnoha případech jde o hazard s lidským zdravím. A k tomu ještě o úplnou zbytečnost. Lidskému tělu udělá zdravé stravování a doplňování tekutin dobře. Rozhodně ale není moudré obírat ho o kalorie, které potřebuje ke svému normálnímu fungování. Dokonce i solný roztok vám může při špatném zacházení ublížit.

Proto, pokud už chcete detoxikaci střev vyzkoušet, níže se podíváme na to, v jakých formách by pro vás mohla mít nějaký smysl.

Střeva jsou základem našeho zdraví

Řada lidí se domnívá, že střeva slouží jen k trávení potravy. Ve skutečnosti ale mají vliv na mnoho dalších tělesných procesů, které úzce souvisejí s naším celkovým zdravím. Pokud střeva nefungují dobře, může se u vás rozvinout Crohnova choroba, nebo dokonce rakovina střev. Špatně fungující střeva se dají poznat i podle častých průjmů, nebo podle dlouhotrvající zácpy.

Pokud si myslíte, že vaše střeva nepracují správně, je vhodné se objednat na prohlídku k lékaři. Zdravotní problémy totiž mohou vycházet i z potravinové alergie, které budete muset přizpůsobit svůj životní styl.

střeva zdraví

Kdy přemýšlet o očistě střev?

Očista střev má pro člověka z medicínského pohledu smysl jen v případě, že se chystáte na kolonoskopii. Případně před porodem (kdy se ženy obvykle čistí samy od sebe) a před operací. Jinak to pro vás žádný význam nemá. Někteří odborníci se domnívají, že očista střev může mít pozitivní vliv na prevenci rakoviny tlustého střeva. Pro toto tvrzení nám ale chybí důkazy, takže se s ním rozhodně nevyplatí operovat jako se zaručeným faktem.

5 tipů na správnou detoxikaci střev

Jak už bylo řečeno výše, pokud máte i přes chybějící benefity o očistu organismu zájem, podíváme se na 5 metod, které by měly být pro vaše zdraví šetrné a bezpečné.

Strava s obsahem vlákniny

Aby lidské trávení šlapalo jako hodinky, potřebuje pravidelný přísun vlákniny. Bohužel, právě tuhle složku naší stravy často ignorujeme.

Vašemu tělu prospěje, když budete mít v jídelníčku větší množství:

  • Ovoce
  • Zeleniny
  • Celozrnných výrobků
  • Ořechů a semínek

Džusy a smoothies

Zapomeňte na to, že budete pít přes den pouze džusy a smoothies. Jednou za čas vám to ale neuškodí. (Myslete na to, že tyto nápoje mají hodně cukru, takže se to může negativně projevit na vaší hmotnosti.) Speciální pozornost věnujte ingrediencím, které jsou bohaté na vitamín C. A raději si smoothie připravte svépomocí doma.

smoothie detoxikace střev

Probiotika

Vašim střevům udělá z dlouhodobého hlediska dobře i zvýšená konzumace probiotik a prebiotik. Jde o živé mikroorganismy a jejich potravu, díky které se mohou ve vašich střevech pohodlně množit.

Kolonie přátelských bakterií jsou velmi důležité. Kromě toho, že se podílejí na tom, aby prostředí vašich střev nebylo přátelské pro zlé bakterie, mohou zlepšit kvalitu vašeho trávení. Nemyslete si ale, že si dáte jeden bílý jogurt, nebo že vypijete jeden kefír a že to bude stačit. Ve skutečnosti potřebujete užívat probiotika v nějaké formě každý den. Třeba ve formě probiotických doplňků stravy.

Bylinné nápoje a čaje

Pokud chcete, můžete užívat každý den psyllium. Na střeva má dobrý vliv i nápoj z aloe vera, česnek a zázvor. Vždy se ale informujte o tom, jestli daná ingredience neovlivňuje vstřebávání léků. Také to s pitím těchto nápojů nepřehánějte.

Pitný režim

Rozhodně nic nepokazíte, když si začnete víc hlídat svůj každodenní pitný režim. Kromě toho, že organismus potřebuje vodu ke svému normálnímu fungování se právě ona postará o nejlepší detox.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.