Pálení žáhy: Příznaky, příčiny a co pomůže?

Pálení žáhy je velice otravné a může narušovat váš jinak klidný spánek. Z toho důvodu se hodí vědět, co ho vyvolává. Také určitě oceníte pár tipů, jak se tohoto problému efektivně zbavit. Pokud jste připraveni, budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení.

Za normálních okolností funguje lidské trávení tak, že vše směřuje dolů. Když se směr trávení změní, obvykle to znamená zvracení, v průběhu kterého natrávená potrava hledá nejrychlejší cestu ven.

Ne vždy ale problémy s trávením probíhají takto dramaticky. Změnu směru může za určitých okolností značit i pálení žáhy. To vzniká, když žaludek propouští část svého obsahu zpět do jícnu. Jelikož se v žaludku nacházejí silné kyseliny, vzniká nám v hrudi pocit pálení.

Co s tím?

Příznaky pálení žáhy

Hlavním příznakem pálení žáhy je pálení za hrudní kostí. Tento stav se obvykle zhorší, pokud si lehnete, nebo se předkloníte dopředu.

příznaky pálení žáhy příčiny

Pálení žáhy může doprovázet i:

  • Kašlání
  • Astma
  • Nevolnost
  • Zvracení
  • Bolest v krku
  • Špatný dech

Ačkoliv pálení žáhy samo o sobě neohrožuje váš život, dlouhodobé působení kyselin na jícen nemusí skončit vždycky dobře. (Často se hovoří o zvýšeném riziku rakoviny jícnu.) Z toho důvodu je vhodné tento problém nepřecházet a něco s ním dělat.

Nejčastější příčiny

V některých případech může být na vině špatně fungující žaludeční svěrač, který může čas od času propustit obsah žaludku zpět nahoru. Mezi rizikové faktory pak patří obezita, kouření, nedostatek pohybové aktivity, užívání některých léků (sedativa…), pití kávy a dalších nápojů s kofeinem, pití alkoholu, nadužívání kuchyňské soli, málo vlákniny či přejedení.

Co pomáhá na pálení žáhy?

Pokud půjdete kvůli pálení žáhy k lékaři, ten vám může navrhnout užívání některých léků, které mohou redukovat množství žaludečních šťáv. Také můžete po jídle užívat doplňky stravy a volně prodejné léky na pálení žáhy a na těžký žaludek. Mnohé z nich vytvoří v žaludku speciální povlak, který neutralizuje agresivní působení žaludečních šťáv.

co pomáhá na pálení žáhy bylinky probiotika

Co se týče změny životního stylu, obecně se doporučuje zlepšit svůj posed a postoj. Také byste neměli nosit příliš těsné oblečení. Nehodí se ani šlofíček po jídle, protože to znamená, že se obsah žaludku snáze dostane mimo něj. Pomoci vám může i nikotinová abstinence a ztráta tělesné hmotnosti. V neposlední řadě jezte menší porce a nejezte potraviny, o kterých víte, že vám pálení žáhy pravidelně vyvolávají.

Probiotika na špatné trávení

Možná tomu nebudete chtít věřit, ale množí se informace o tom, že na pálení žáhy mohou mít dobrý vliv i probiotika. Mohou zmírnit potíže s pálením žáhy, zlepšit kvalitu dýchání, zmírňovat bolesti břicha a nevolnost. Ještě musíme počkat na studie, které porovnají skupiny, které berou probiotika a placebo. V současné době jsou ale výsledky probiotik v této oblasti slibné, takže lze očekávat, že se pozitivní účinek probiotik na pálení žáhy nakonec oficiálně potvrdí.

Bylinky na pálení žáhy

Pokud potřebujete úlevu od pálení žáhy tady a teď, můžete vyzkoušet i snadno dostupné bylinky. Lidé nedají ve velkém dopustit na mátový čaj. Pomoci by vám mohla i lékořice, ostropestřec mariánský či andělika.

Podpořte své trávení doplňky stravy s obsahem probiotik.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.