Zácpa: Příznaky, příčiny a co pomáhá?

Dlouhodobá zácpa je velice nepříjemný problém, který vás může vyřadit z normálního života. Akutní zácpa vám ale může dokonce způsobit i vážné zdravotní komplikace, které může vyřešit jen lékař. Existuje od zácpy nějaká úleva? Na to se podíváme níže.

Je normální, že lidé chodí vykonávat velkou potřebu buď denně, nebo alespoň několikrát týdně. (Někdy je proces trávení trochu delší.) Minimum, které se stále považuje za normální, je vyprázdnění třikrát za týden.

Pokud je to méně, pak máte s velkou pravděpodobností problém, který je nutno začít řešit. V opačném případě si zaděláváte na spoustu zbytečných komplikací.

Co vše byste měli o zácpě vědět?

Jaké jsou příznaky zácpy?

Kromě toho, že člověk se zácpou chodí na toaletu méně než třikrát za týden, se zácpa projevuje i dalšími příznaky, které nemusí být na první pohled tak zjevné.

Patří k nim:

  • Tvrdá a špatně vytlačitelná stolice
  • Nutnost hodně tlačit
  • Pocit plnosti i poté, co jste byli vykonat velkou potřebu

V případě, že zaznamenáte krev ve stolici, dlouhodobou bolest v podbřišku, zvracení, horečku či nevysvětlitelný úbytek hmotnosti, neprodleně kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

příznaky zácpy příčiny

Zácpa a její nejčastější příčiny

Důvodů, kvůli kterým k zácpě dochází, existuje několik. V první řadě může být na vině nedostatečný pitný režim. V průběhu trávení se z jídla do těla absorbuje voda. Tento proces může dospět do bodu, že je stolice vysušená a nemůže se střevem správně posouvat. Její vysušení navíc ovlivňuje i její tvrdost.

Dále je na vině nedostatečná pohybová aktivita, strava chudá na vlákninu, změna denního rytmu (ta obvykle přichází spolu s cestováním), vyšší věk či těhotenství.

Co pomáhá na zácpu?

V první řadě byste se měli zaměřit na svůj každodenní pitný režim, ve kterém by měla být hlavně čistá voda. Každý den byste měli vypít alespoň 2,5 litru tekutin. Někomu může pomoci i pití kávy.

Potraviny při zácpě

Z dlouhodobého hlediska pomáhá i změna jídelníčku. Dobrý vliv na trávení mají například sušené švestky, jablka a hrušky. Dále můžete zkusit kiwi, fíky, citrusové ovoce, špenát, zelené saláty, čekanku (třeba čekankový sirup, kterým se dá sladit), rebarboru, sladké brambory, chia semínka a lněná semínka.

Někdy stačí, když si některé z těchto ingrediencí přidáte do ranní ovesné kaše, nebo do smoothies. Jablko s hruškou si lze nakrájet i ke svačině v práci.

probiotika bylinky potraviny na zácpu

Probiotika na zácpu

Také můžete vyzkoušet konzumaci probiotických nápojů a potravin, či probiotických doplňků stravy. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přispívají k normálnímu stavu lidského trávení. Z toho důvodu se je určitě vyplatí vyzkoušet.

Myslete ale na to, že probiotika se musí užívat pravidelně. Navíc, je nutné je doplnit o prebiotika, bez kterých probiotika v trávicím traktu nedovedou přežít.

Bylinky na zácpu

V neposlední řadě můžete vyzkoušet pití bylinných čajů. Někdo nedá dopustit na čaj ze senny. Dále se může na zácpu pít zázvorový čaj a čaj z pampelišky. Někomu pomáhá i čaj z kořene lékořice, nebo čaj z heřmánku.

Kromě dlouhodobé změny životního stylu zkuste užívání probiotických doplňků stravy.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.