Pokud jste se jednoho rána probudili s úpornými zažívacími potížemi, je docela pravděpodobné, že si vás našla takzvaná střevní chřipka. Jelikož je vysoce nakažlivá, a člověku obvykle neumožňuje vzdálit se z domova, je potřeba požádat o uvolnění ze školy a práce. Co vám může v této vypjaté situaci pomoci? Na to se společně zaměříme níže.
Zažívací potíže měl čas od času prakticky každý z nás. Někdy může jít o otravu jídlem, které jste konzumovali v nějaké restauraci. Také ale může jít o nedodržení postupu přípravy masa a vajec. (Dobrý den, salmonelo.) Vyloučit ale nelze ani potravinové alergie a intolerance a další vážné potíže, mezi které patří třeba Crohnova nemoc.
Co si ale budeme povídat. Vysvětlení vašeho rychlého kroku bývá často o dost jednodušší. Může jít o obyčejnou střevní chřipku, která se na vás nalepila v MHD, nebo v jiném (početnějším) kolektivu.
Jakými způsoby si lze od jejích projevů ulevit?
Co je to střevní chřipka?
Střevní chřipka je jméno virového onemocnění, které postihuje normální fungování zažívacího traktu člověka. Mezi její nejznámější spouštěče patří noroviry a rotaviry. Vzhledem k tomu, že se viry šíří v populaci (téměř) rychlostí blesku, nakazit se střevní chřipkou můžete prakticky kdekoliv. Kromě škol je rizikovým prostředím například již zmíněná MHD, vaše zaměstnání, nebo zařízení pro péči o seniory.
Nejčastější příznaky a projevy
Příznaky střevní chřipky rozhodně nemůžete přehlédnout, protože jsou samy o sobě dost výrazné a nedají se příliš dobře ignorovat.
Patří mezi ně:
- Vodnatý průjem (třikrát za den a více)
- Horečka
- Zimnice
- Nevolnost
- Zvracení
- Bolest hlavy
- Bolest těla a svalů
- Pocení
- Bolest břicha a křeče
- Ztráta chuti k jídlu
Jedním z největších problémů střevní chřipky je dehydratace. Z toho důvodu je důležité, abyste odpočívali a pili dostatek tekutin. Kvůli riziku narušení rovnováhy elektrolytů se také někdy doporučuje pít sportovní nápoje.
Inkubační doba a přenos
Nakazit se můžete prakticky jakkoliv. Stačí přijít do kontaktu s kontaminovaným předmětem. Dále se můžete nakazit pitím kontaminované vody, nebo konzumací kontaminovaného jídla. Určitě byste také neměli s nikým sdílet osobní předměty, skrze které se také nákaza velmi snadno šíří. V neposlední řadě si také nezapomínejte důkladně (a často) umývat ruce.
Co se týče inkubační doby, hodně záleží, který virus střevní chřipky máte. Obvykle se ale hovoří o 12 až 48 hodinách od prvního kontaktu s nákazou. Jak dlouho trvá střevní chřipka také nelze přesně říct, ale obvykle je to cca 1-14 dní.
Co pomáhá na střevní chřipku?
Součástí klasického postupu proti střevní chřipce je dieta, která by měla obsahovat co nejméně dráždivých potravin a nápojů. V prvních dnech se hodí konzumovat suché piškoty, suché pečivo a podobně. (Někomu dělá dobře i banán, nebo jablečné pyré.) Tekutiny tělu dodáte kvalitním vývarem. V pozdějších dnech můžete zkusit suchou rýži a přírodní plátek masa, který si uvaříte na vodě.
Probiotika
Stejně důležitá, jako dieta, jsou i probiotika, která dovedou podpořit normální stav vaší střevní mikroflóry, která je pod nepřátelskou palbou cizorodých patogenů. Z toho důvodu si pravidelně dopřávejte kvalitní probiotické doplňky stravy. V budoucnu také mohou přispět k tomu, že nepřátelské viry nedostanou šanci.