Co způsobuje nadýmání a jak se ho zbavit?

Nadměrné nadýmání může člověku způsobovat značné komplikace ve vedení jeho běžných denních aktivit. Věděli jste ale, že nadýmání a plynatost se dají zkrotit tím, že uděláte pár drobných změn svého životního stylu? Pokud chcete vědět víc, pak budeme rádi, když budete pokračovat ve čtení.

Časté nadýmání je důvodem k tomu, abyste začali věnovat svému tělu zvýšenou pozornost. Tímto způsobem vám totiž vysílá signál o tom, že z vaší strany potřebuje šetrnější péči, která zahrnuje zdravější jídelníček a mnoho dalších drobností, které vám mohou při důsledném dodržování citelně ulevit. (Zvlášť, pokud řešíte třeba nadýmání a bolest zad.)

I když to není žádná velká věda, určitě ničemu neuškodí, když si nejlepší metody proti nadýmání představíme níže.

Co je to nadýmání?

Nadýmání je stav, ke kterému dochází kvůli nahromadění vzduchu a plynu v trávicím traktu. Nejčastěji lidé nadýmání popisují jako pocit plnosti, pnutí a zvětšení objemu v oblasti břicha. Dále se můžete setkat s bolestí a častějšími větry. (Které mohou unikat i v opravdu nevhodných situacích.)

co je nadýmání příčiny

Nejčastější příčiny

Nadýmání má mnoho příčin, kterým je potřeba věnovat svou pozornost.

Na vině může být:

  • Příliš mnoho vzduchu/plynu ve střevech
  • Zdravotní stav (Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku, potravinová alergie/intolerance…)
  • Hromadění tekutiny v dutině břišní
  • Celiakie
  • Zácpa

A mnoho dalších problémů. Z toho důvodu se doporučuje se delší dobu sledovat. Pokud se k nadýmání přidají i další podezřelé problémy, mezi které patří například časté zvracení, ostrá bolest v podbřišku, krev ve stolici a podobně, je důležité nechat se zkontrolovat lékařem. (Speciálně, pokud se to děje déle a nevypadá to, že by se měl váš zdravotní stav zlepšit.)

Jak se zbavit nadýmání?

Jak už bylo řečeno, nadýmání často způsobuje něco tak obyčejného, jako je náš dlouhodobě nevyhovující životní styl. Níže se proto podíváme jak na rychlou úlevu, tak na dlouhodobější řešení.

Čaj proti nadýmání

Rychlou úlevu od nadýmání vám může poskytnout čaj proti nadýmání, který se běžně vaří ze semínek fenyklu. Vzhledem k tomu, že má nasládlou chuť, dobře ho snáší i menší děti, které nemají k jeho pití odpor. Dále můžete sáhnout i po mátovém čaji, který dovede ulevit od pocitu těžkého žaludku.

Potraviny proti nadýmání

Dále můžete do svého jídelníčku zařadit potraviny, které jsou známé tím, že nezpůsobují nadýmání. (Zároveň obsahují vlákninu, která je důležitá pro normální trávení.) Jmenovat bychom mohli třeba avokádo, okurku, zelený čaj, bobulovité ovoce, celer, banán, papáju, ovesné vločky nebo třeba ananas.

Pokud tedy potřebujete změnit svůj jídelníček, ale zatím si netroufáte na konzumaci luštěnin (které jsou zdravé, ale nadýmají), můžete začít těmito malými krůčky.

jak se zbavit nadýmání čaj probiotika potraviny

Bylinky proti nadýmání

Na nadýmání můžete zkusit i bylinky. Lidé po celém světě se v tomto ohledu nejvíce spoléhají na zázvor, na kurkumu, heřmánek a na kořen anděliky. Případně můžete sáhnout i po kořenu hořce, který se taktéž používá při problémech s trávením.

Probiotika proti nadýmání

Mezi dlouhodobá řešení patří užívání probiotik, která by měla být běžnou součástí vaší životosprávy. Probiotika jsou přátelské mikroorganismy, které osidlují lidská střeva, a které v nich vytvářejí přátelské prostředí. Z toho důvodu vyzkoušejte užívání kvalitních probiotických doplňků stravy, které poznáte podle jejich složení. Také je ale nezapomeňte podpořit dalšími tipy, které jsme uvedli v tomto článku.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.