Zažívací potíže: Nejčastější příčiny a co pomůže?

Zažívací potíže po jídle zažije jednou za čas každý. Co když vás ale trápí prakticky pokaždé? V tom případě je docela dobře možné, že se mu snažíte vyhýbat, hubnete a nemáte dostatek energie. Jelikož nejde o normální stav, podíváme se na nejčastější problémy se zažíváním a na to, co by vám s nimi mohlo pomoci.

Se zažíváním to nebývá jednoduché, protože v jeho průběhu vstupuje do akce velké množství orgánů. Jelikož může každý z nich nějakým způsobem onemocnět, asi si dovedete představit, kolik se toho může asi pokazit.

Jenže, jídlo je k životu potřeba, protože tělu dodává energii a živiny. Pokud častěji zažíváte průjem, zácpu nebo jiné potíže, je docela pravděpodobné, že se to odrazí jak na vaší celkové kvalitě života, tak na vašem zdravotním stavu.

Co byste tedy měli o trávení vědět?

Zažívací potíže a jejich příčiny

Technicky vzato, o zažívání hovoříme od chvíle, kdy vezmeme nějaké jídlo do úst. Až do chvíle, kdy se rozhodneme jít vykonat velkou potřebu. V průběhu trávení dochází k velkému množství procesů, jejichž součástí je vstřebávání živin do organismu. V některých případech mohou méně vážné problémy časem přerůst v chronické potíže. Vzhledem k široké škále důvodů je důležité, abyste při dlouhotrvajících potížích navštívili ordinaci vašeho ošetřujícího lékaře, může jít totiž o příznak potravinové intolerance/alergie, celiakie, rakoviny střev, Crohnovy choroby a mnoha dalších, se kterými si nedokážete poradit v domácích podmínkách.

problémy s trávením průjem nadýmání

Problémy s trávením

Mezi problémy s trávením patří například pálení žáhy a nadýmání. Poměrně časté jsou dnes i již zmíněné potravinové alergie a intolerance. (Pozor, není to to samé.) Také ale můžete trpět na zánětlivé onemocnění střev.

Někdy vám ale nemusí udělat dobře konzumace nadýmavých potravin nebo nevhodná skladba jídel. (Gumové bonbony se nezapíjí vodou, stejně jako se třešně nezapíjí mlékem a podobně.)

Průjem

Hodně lidí trpí na průjmy, které mohou být pro zdraví celkem hodně nebezpečné. Především kvůli tomu, že způsobují dehydrataci organismu, zbavují tělo elektrolytů (které jsou klíčové pro celkovou rovnováhu) a také mohou znesnadnit vstřebávání živin z přijaté potravy.

Pokud je průjem krátkodobý, s největší pravděpodobností jde o střevní chřipku nebo jinou infekci, která po čase obvykle sama odezní. U dlouhodobého průjmu je potřeba zbystřit, protože může být způsoben nějakou vážnější chorobou, se kterou vám dovede pomoci jen lékař.

Nadýmání

Dalším častým problémem je nadýmání, kvůli kterému se nevejdete do svých oblíbených kalhot. Také ale může jít o problém v práci, protože se bojíte, že si v nestřežené chvíli způsobíte trapas, na který se jen tak nezapomene.

Mnohdy je nadýmání způsobené konzumací nadýmavých potravin, ale není to vždycky pravidlem. Může jít i o příznak potravinové intolerance/alergie nebo o projev celiakie. Ženy mívají nafouklé břicho i kvůli kolísání hormonů.

co pomůže na problémy se zažíváním

Co pomůže na problémy se zažíváním?

Jelikož na stav zažívání má poměrně zásadní vliv střevní mikrobiota, je vhodné sáhnout po probiotických doplňcích stravy s větším množstvím probiotických kmenů a vysokým obsahem CFU. Probiotika lze užívat i dlouhodobě, takže by se měla stát běžnou součástí vaší životosprávy.

Dále vám může pomoci i dieta. Pokud trpíte na nějakou střevní chorobu/nesnášenlivost, lékař vám poradí, jakým potravinám byste se měli vyhnout. V případě, že žádný takový problém nemáte, doporučíme vám vyzkoušet jídelníček, který bude bohatý na zdravé a čerstvé potraviny.

Zkuste do něj zařadit:

  • Ovoce
  • Zeleninu
  • Luštěniny
  • Zakysané výrobky
  • Celozrnné výrobky

Naopak se vyhněte alkoholu, kouření, mastným a hodně zpracovaným potravinám, a pokud to alespoň trochu jde, tak i antibiotikům.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.