Plynatost: Jak se jí zbavit jednou provždy?

Bolest břicha, zápach a další projevy plynatosti mohou mnoha lidem způsobovat potíže. Mohou být například neustále ve stresu z toho, že jim to ujede ve škole či v práci. Také se mohou stranit nejrůznějších společenských aktivit, které jsou nedílnou součástí sociálního a kulturního života. Dá se plynatosti nějak zbavit? A pokud ano, jak?

Plynatost a průjem potrápí čas od času každého člověka bez rozdílu věku a společenského postavení. Existují ale mezi námi i lidé, kteří se s těmito potížemi potýkají téměř každý den. Jelikož to může vést ke sníženému sebevědomí a studu, je naprosto pochopitelné, že se většina z nich snaží najít nějaký způsob, jak si ulevit.

Jelikož stav trávení poměrně úzce souvisí s naším zdravotním stavem a životosprávou, je důležité vědět, jak v této delikátní situaci postupovat.

Co znamená plynatost a jak se projevuje?

Než se pustíme do popisu něčeho komplikovanějšího, musíme zmínit, že za normálních okolností se plyn tvoří ve všech lidských tělech. Dokonce se uvádí, že v průměru vypustíme větry třináctkrát až jednadvacetkrát za den. Možná vám to přijde jako vysoké číslo, ale ve skutečnosti na tom není vůbec nic divného. (Plyn je prostě součástí normálního trávení.)

Problém nastává, pokud se plyn ve střevech nahromadí. K tomu může docházet třeba při zadržování větrů v práci, ve škole nebo v průběhu romantického víkendu s novým protějškem. To může následně způsobit pocit nepohodlí a bolest břicha.

co znamená plynatost projevy příčiny

Příčiny nadměrné plynatosti

Nadměrná plynatost souvisí s tím, co v průběhu dne jíme a také s tím, v jakém stavu je naše zdraví.

Mezi hlavní viníky u zdravé populace patří:

Dlouhodobá plynatost

Dlouhodobá plynatost může souviset s tím, že máte nezjištěnou potravinovou intoleranci nebo alergii. Dále může jít o vedlejší produkt zácpy (v průběhu které se zhorší průchodnost střev, ze kterých pak nemohou normálně odcházet větry), celiakie nebo dokonce syndrom dráždivého tračníku.

Jak uvolnit plynatost a co pomůže?

Obecně se doporučuje přestat jíst a pít potraviny a nápoje, u kterých detekujete, že vám způsobují problém. Může jít například o lepek, o mléko, ale i o další složky vašeho jídelníčku, které mohou způsobovat alergie a intolerance. V případě, že si nevíte rady, můžete se nechat otestovat u alergologa, který by vám v tom měl udělat trochu více jasno.

dlouhodobá plynatost jak uvolnit co pomůže

Dalším snadným tipem je omezení žvýkání žvýkaček a omezení bublinkových nápojů. Při jídle se snažte nehltat, protože kvůli tomu opět polykáte zbytečné množství vzduchu, který vám pak nemusí dělat při trávení dobře.

Pomoci vám může i omezení potravin, které obsahují příliš velké množství tuku. Poněkud paradoxně vám nemusí dělat dobře ani nadměrný přísun vlákniny, takže i tu můžete v případě potřeby trochu omezit.

Dále pomáhá:

  • Omezit přejídání
  • Pravidelná fyzická aktivita
  • Dostatečný pitný režim (který zlepšuje vyměšování)
  • Pití bylinných čajů (na nadýmání je dobrý třeba fenykl)

Probiotika proti plynatosti

Součástí zdravé životosprávy by mělo být i pravidelné užívání probiotik, která podporují rozvoj kolonií přátelských mikroorganismů. Probiotika lze doplnit dlouhodobým užíváním kvalitních probiotických doplňků stravy.

Ty poznáte podle toho, že obsahují širší spektrum probiotických kmenů a mají vysoký obsah CFU. Nedívejte se tedy primárně na cenu výrobku ale na to, jestli vám může reálně něco nabídnout.

Vzhledem k tomu, že normální stav střevní mikroflóry přispívá i k normální funkci imunity, a někdy i k dobré náladě, užívání probiotik má dozajista smysl.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.