Probiotika a prebiotika: V čem se liší a proč je užívat?

Že jsou probiotika důležitá pro náš imunitní systém a správné trávení, to už nejspíš víte. Skoro všude se ale uvádí, že aby mohla správně fungovat, je nutné je párovat ještě s prebiotiky. Vzhledem k tomu, že někteří lidé tento krok přeskakují, podíváme se společně na to, proč je klíčové užívat je společně.

Stav střevní mikroflóry závisí ve velké míře na tom, jak dobře se o sebe staráme. Kromě zdravého jídelníčku a omezení neřestí, mezi které patří pití alkoholu, kouření, pití sladkých limonád a konzumace polotovarů, vyžaduje i sport, redukci stresu a mnoho dalších úprav životního stylu, které podporují přežití přátelských mikroorganismů a jejich množení.

Jelikož ne každý má složení střevní mikroflóry dostatečně kvalitní, není na škodu, když sáhnete po probiotických doplňcích stravy, které mohou přátelské složení mikroorganismů ve vašich střevech vhodně podpořit. Na druhou stranu, jelikož jde o živé “tvorečky”, nesmíte je nechat vyhladovět. A právě proto byste jim měli pravidelně dopřávat štědrou porci prebiotik.

Rozdíl mezi probiotiky a prebiotiky

I když slovo probiotikum a prebiotikum zní velmi podobně, jde o dvě naprosto odlišné věci. Na druhou stranu, oba termíny k sobě zákonitě patří, takže se nevyplatí je od sebe oddělovat.

Jak už jsme si to trochu vysvětlili v úvodu, probiotika jsou živé organismy, které osidlují naše střeva. Ne, nemusíte se bát. I když jsme zvyklí na to, že se máme před bakteriemi a dalšími mikroorganismy chránit, probiotika jsou pro člověka přátelská (a potřebná). Podporují například normální stav trávení, funkci imunitního systému (což zahrnuje i boj proti nepřátelským patogenům) a podobně.

Prebiotika nejsou živá, jde o nestravitelnou složku potravin, kterou se probiotika živí. Nejčastěji jde o nestravitelné oligosacharidy, které ve střevě fungují tak trochu jako substrát pro pokojové rostliny. (Které díky němu prospívají.)

prebiotika a probiotika rozdíl

Proč a kdy je dobré je užívat?

Mnoho lidí přistupuje k užívání probiotických doplňků stravy s obsahem prebiotik ve chvíli, kdy skončí s užíváním antibiotik. I když je jejich nasazení v mnoha případech opodstatněné, nedovedou vyhodnotit, které mikroorganismy jsou škodlivé a které jsou pro člověka žádoucí. Střevní mikroflóra tedy může být po skončení jejich braní značně zdevastovaná. (Což vysvětluje zažívací problémy a sníženou funkci imunity.)

Na druhou stranu, má se za to, že nejlepší strategií je, když probiotika a antibiotika berete od začátku léčby, protože v takovém případě může dojít ke zmírnění jejích negativních dopadů na organismus. Pravidlem je akorát to, abyste antibiotika užívali jako první a prebiotika jste brali až s několikahodinovým odstupem.

Dále můžete probiotika užívat:

Užívání probiotik a prebiotik může mít pozitivní dopad i jako vedlejší krok při léčbě nějakého jiného zdravotního problému. (Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, cukrovka…)

probiotika a prebiotika jak vybrat

Na co se zaměřit při výběru probiotik?

V průběhu nákupů má hodně lidí tendence hledět hlavně na nejnižší cenu výrobku. Roli při rozhodování může hrát i obsah jednoho balení. Ne vždy jde ale o nejlepší ukazatele. Například hodně kapslí v doplňku stravy může naznačovat, že jich musíte v průběhu jednoho dne užít opravdu velké množství. (Což může být třeba 5 kapslí za den.) Jedno vám tedy nemusí dlouho vydržet.

Místo toho se snažte na etiketě zjistit, jestli probiotický doplněk stravy obsahuje i prebiotika. Pokud ano, nemusíte řešit, čím přátelské mikroorganismy nakrmíte, protože vše, co potřebují ke svému normálnímu prospívání, užijete společně.

Dále sledujte:

  • Obsah konkrétních probiotických kmenů
  • Vysoký obsah CFU
  • Reference výrobku

Samozřejmě, při takové praxi zjistíte, že nemusíte skončit s nejlevnějším produktem. Na druhou stranu, to, co je levné, není vždy dostatečně kvalitní, proto je důležité udělat vzájemné srovnání a racionálně se rozhodnout pro to, že nebudete vyhazovat své těžce vydělané peníze z okna.

Při užívání probiotických doplňků stravy také nezapomínejte na pravidelnost, jinak nelze čekat efekt.

About the author

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.